CUM SE AMENAJEAZĂ UN PAVAJ?

Indiferent dacă este vorba de un pavaj rezidențial, comercial sau industrial, etapele care trebuie parcurse pentru a-l amenaja sunt aceleași, diferența fiind dată doar de tipul de pavaj cerut și de solicitările la care va fi supus ulterior.

1. PLANIFICAREA ȘI SCHIȚAREA

Măsurați elementele importante de pe suprafața pe care o stabiliți: clădiri, scări, copaci, plante etc. Schițați un plan inițial. Descoperiți un echilibru între mărimea ariei pe care vreți să o pavați și efectul altor elemente ca și: o ușă sau poartă, gazonul, copacii, tufele și grădinița de flori. Acordați o atenție sporită nivelelor și drenajului apei. Odată ce aveți un plan brut, stabiliți lucrurile specific arhitecturale ale dalelor de pavaj. Acestea includ textura, culoarea, modelul și desigur, mărimea. Acum efectuați un desen final.

2. ESTIMAREA SUPRAFEȚEI

Pentru a stabili cantitatea de pavaj necesară, cât și pentru determinarea cantității de materii prime (pietriș/nisip), măsurați aria suprafeței care trebuie pavate. Aceasta se determină împărțind suprafața în elemente geometrice de bază (dreptunghiuri, triunghiuri, cercuri etc.) și făcând suma ariilor acestora. Volumul materiilor prime se determină înmulțind aria finală cu H – grosimea substratului.

3. ALEGEREA PAVAJULUI

Instalarea pavajului este ușoară în comparație cu piatra naturală pentru că dalele oferă avantajul unei grosimi uniforme și a posibilității de a combina diferite modele și culori. Alegerea acestor modele și culori nu are niște criterii rigide, ci se poate face după imaginație pentru a crea un pavaj original, chiar unic.

4. EXCAVAREA ȘI PREGĂTIREA FUNDAȚIEI

Marcați aria cu o sfoară. Excavați acea arie până la adâncimea de 150-250 mm. Pentru pavajele industriale și comerciale, adâncimea de excavare va fi recomandată de un specialist.

5. MONTAREA BORDURILOR

Bordurile sunt necesare pentru a evita deplasările laterale ale pavajului. Când acesta se montează lângă o clădire, bordura nu mai este necesară. Bordurile se prind în beton (zona hașurată din imaginea de mai sus).

6. AMENAJAREA SUBSTRATULUI

Umpleți astfel aria excavată cu 80-130 mm de balast. Acesta va forma o bază stabilă pentru pavele. Compactați bine strat cu placa vibrantă. Împrăștiați 25 mm de nisip peste baza de balast compactat. Nivelarea se va face cu țevi drepte puse paralel și la nivelul dorit în nisip, peste care se trece cu o riglă sau dreptar, trăgându-se nisipul. Țevile trebuie să fie de aproximativ 25 mm în diametru. Ele se așează pe substrat. Înclinația (recomandată 1/40) se poate stabili cu ajutorul bolobocului.

7. AȘEZAREA PAVAJULUI

Se recomandă începerea așezării pavajului dintr-un colț de 90°. Acesta va asigura o linie dreaptă și va reduce nevoia de tăiere a dalelor. După așezarea primelor dale, verificați înclinarea lor cu ajutorul bolobocului, pentru a vă asigura că dispuneți de un drenaj corect. Acum, pur și simplu așezați dalele rămase, urmărind alinierea și realizând modele după placul dvs.

8. TĂIEREA MARGINILOR

Desigur, la margini, după așezarea pavajului, veți observa goluri (spații rămase in urma intercalării dalelor). Aceste goluri se pot umple cu jumătăți/bucăți de pavaj. Tăierea lor se face în modul cel mai uzual cu ghilotina de pavaje (se poate împrumuta pentru 1 zi de la sediul firmei noastre). Dacă doriți o tăiere mai exactă, puteți folosi un flex cu disc diamantat.

9. NIVELAREA ȘI UMPLEREA ROSTURILOR

Pentru a obține un pavaj perfect este necesară tasarea acestuia cu o placă vibrantă până la nivelarea tuturor denivelărilor. Rosturile dintre dale se pot umple cu nisip uscat 0-3, prin măturare.

10. FINISAJ ȘI ÎNTREȚINERE

Practic, pavajul nu necesită decât măturare și, periodic, spălare. Pentru 1-2 săptămâni după montaj, continuați să împrăștiați și să măturați nisip pentru umplerea rosturilor dintre dale.

Ne place să fim buni în ceea ce facem și să vă oferim calitate, de aceea ne-am specializat doar pe producția de dale de pavaj și elemente din beton.

Colaborăm însă cu un mare număr de firme specializate în montaj. După cumpărarea pavajului, vă putem recomanda o echipă calificată, care vă va monta pavajul bine, repede, la un preț convenit (estimarea lucrării de către echipa de montaj este gratuită).